Comunități

Săcele

Cartierul Gârcin al Municipiului Săcele este situat la periferia Braşovului şi aici trăieşte, probabil, cea mai numeroasă comunitate de rromi din ţară. Totuşi, copiii nu au etnie sau convingeri politice, copiii sunt copii.

Școala Gimnazială Nr. 5 Săcele poate fi găsită la ieșirea spre Cheia. Are o curte mare foarte mare cu copaci bătrâni la umbra cărora poţi să te joci. Iar dealul pe care-l poţi zări din curte este un deal cu inimă mare. Cei care au fost acolo ştiu despre ce este vorba.

Dacă ai maşină, şcoala pare să fie la o aruncătură de băţ de centrul orașului, iar autobuzele vin la 15, 20 sau 30 de minute și opresc la corpul B al școlii, unde poţi să găseşti undeva peste 1,500 de elevi dacă ai răbdare să îi numeri pe toţi. Totuşi, e mai uşor să îi numeri pe cei care iau examenele şcolare. Dar să vedem ce ne povestesc profesorii.

Profesori

Laura Hobincă

Laura Hobincă

“Le-am zis să se uite un pic la mine. Voiam să le văd și chipul. Le priveam și le auzeam. Erau acolo. Erau prezente și cu multă viață în ele: curiozitate, temeri, ambiție, entuziasm.

Noi ne propusesem să le crească încrederea în ei înșiși. Ei doar au rupt din mărăcinile de pe cărare și i-au făcut loc să crească.

Mi-am amintit că în spatele acestei poze, stau ore de gânduri, întrebări, frici, vise, dorințe, asumări,calcule, semnături , echipă– toate îndreptate spre a reuși să se întâmple momentul.

Ore răsplătite cu zâmbet și curaj.
Ore răsplătite cu : “Doamna….când am ajuns sus,am simțit și bucurie și frică” zis din tot sufletul, după ce m-a tras de mânecă nu cumva să rateze momentul

Ei pot. Uneori mai mult decât știm sau putem noi.
10 metri înălțime pentru mine au fost un prag, pentru ei încă ceva de înfruntat.
Până la urmă, victoriile nu sunt despre lauri sau cununi, uneori sunt despre a rezista.
Reușitele nu sunt despre podiumuri, ci sunt despre a fi.”

Laura Hobincă, Generația 3 Teach for Romania, Învățătoare, Comunitate Gârcini, Săcele, județul Brașov

Feb 8, 2018
Corina Pungă

Corina Pungă

“Iubesc copiii și poveștile lor de viață mă motivează zi de zi să mă implic mai mult. Visez la un viitor mai bun pentru toţi copiii, iar acest lucru se poate realiza doar prin educație.”

Corina Pungă, Generația 4 Teach for Romania, Profesor Lb. Engleză, Comunitate Săcele, județul Brașov

Feb 8, 2018
Laura Hobincă

Laura Hobincă

  • La noi, în curtea școlii, nucii au albit şi copiii s-au năzdrăvenit.
  • La noi la școală, la ora 8 sau 12 când încep programele elevilor, nu e ambuteiaj cu mașinile părinților, dar vedem cai liberi prin zăpadă.
  • La școală, nu avem copii olimpici, dar avem copii autentici, liberi, provocatori și creativi.
  • La clasă, nu avem tablete să ne share-uim link-uri, dar cu siguranță, împărțim o pungă de pufuleți.
  • La noi la școală, nu e ușor, dar știm siguri că nu ne-am pierdut în tehnologii și modernități de etichetă. Paradoxala față fericită a tabloului nefericit.

Laura Hobincă, Generația 3 Teach for Romania, Învățătoare, Comunitate Gârcini, Săcele, județul Brașov

Feb 8, 2018

Teach Bike Challenge se adresează pasionaților de ciclism care doresc să contribuie la construirea unui viitor mai bun pentru ei și copiii lor, investind în educație.