Comunități

Sohatu

Acum 4 ani, când Programul Teach for Romania era un simplu debutant la nivelul societăţii civile din România, Sohatu a devenit prima noastră gazdă în câmpia călărăşeană. De-alungul anilor de program, povestea copiilor celor două şcoli gimnaziale s-a îmbogăţit cu noi personaje: Angela Dimişcă, Iulia Lungu, Iulia Zecheru, Ciprian Zecheru, Ana Maria Bobeică, Ionuţ Pirneci, Cristina Pisică şi Gabriela Dima.

Este adevărat că provocările sunt peste tot, atât la nivelul dotărilor şcolilor, cât şi în ceea ce priveşte infrastructura şi există cu siguranţă o mare nevoie de investiţii pentru ca cei peste trei sute de elevii să se poată concentra pe învăţat şi nu pe faptul că, de exemplu, uneori iarna este frig. Deşi capitala este la mai puţin de o oră de navetă de comunitatea sohăţeană, acest lucru nu se traduce printr-o dezvoltare economică, iar accesul în comună se poate face doar cu maşina personală, întrucât nu există mijloace de transport în comun care să facă legătura cu localităţile din jur.

Însă provocările nu reprezintă singurul punct comun al oamenilor care trăiesc aici. Magia care se întâmplă în fiecare zi la clasă şi micile victorii obţinute de întreaga comunitate, sunt cele care ne dau speranţă şi ne alimentează să-i sprijinim pe copii în drumul lor către succes. Vă invităm să citiţi mai jos mărturiile profesorilor din comunitate.

Profesori

Gabriela Dima

Gabriela Dima

“S-a încheiat primul semestru din cariera mea de învățătoare. Tot ceea ce am făcut mi-a plăcut foarte mult, dar aceasta este, de departe, cea mai faină slujbă pe care am avut-o.

Este adevărat că lucrez într-o comunitate în care oamenii au multe provocări și se confruntă cu multe probleme, aceasta este, până la urmă, misiunea Teach for Romania, însă, pentru mine, sunt pur și simplu copii deștepți, spontani, creativi, cu un potențial uriaș, care abia așteaptă să descopere lucruri noi, care vor să demonstreze și să reușească.

În fiecare zi am motive de bucurie, de la mici victorii, la chestii trăznite pe care le spun sau le fac. Privind așa lucrurile, realizez că mă distrez zilnic.
Ce vreau să spun este că, noi dascălii, suntem tare norocoși. Să vezi cum li se învârt rotițele în cap, cum li se luminează ochii când înțeleg, cum se bucură de provocări, să-i vezi cum cresc, este un privilegiu.

Mulțumesc tuturor celor care ne-au fost alături, au crezut în noi – părinți, colegi, marea familie Teach, prieteni care m-au ajutat, ascultat, suportat!

P.S. Da, asta însemnă că avem iarăși o săptămână de vacanță, extrem de utilă pentru a planifica ce vom face în semestrul II.”

Gabriela Dima, învăţătoare în Generaţia 4, Teach for Romania – Sohatu, Judeţul Călăraşi

Feb 8, 2018
Ana-Maria Bobeică

Ana-Maria Bobeică

  • Mi-aș dori să devin arhitect și să donez multe schițe pentru școlile din România.
  • M-aș face doctor și aș vindeca copiii pe gratis.
  • Aș planta mulți copaci.
  • M-aș face actriță și aș aduce faima în România.
  • Vreau să mă fac pompier.
  • Aș deveni pictoriță și aș dona bani pentru o casă de copii.

„Entuziasmul și dorința lor de implicare mi-au redat speranța că se poate. Se poate să avem o țară mi-nu-na-tă cu implicarea fiecăruia dintre noi, prin ceea ce facem și gândim zi de zi. Am putea renunța la ideea că doar cei de sus, de la putere, sunt capabili sa schimbe țara.

Să lăsăm schimbarea să erupă de jos, de la noi înșine. E responsabilitatea fiecăruia dintre noi să construim un viitor pentru generațiile următoare. O facem deja, chiar dacă nu întotdeauna suntem conștienți de impactul pe care îl vor avea implicarea sau indiferența noastră. Am putea încerca, așadar, să fim patrioți și în restul zilelor din an, nu doar de 1 decembrie.”

Ana-Maria Bobeică, învăţătoare în Generația 3, Teach for Romania, comunitatea sohatu Sohatu, Judeţul Călăraşi

Feb 7, 2018
Gabriela Dima

Gabriela Dima

Când un copil recunoaște toate literele, citește silabele și cuvintele scurte, știi că ai una dintre cele mai frumoase meserii din lume. Unde mai pui că oferă indicații și colegei de bancă: „brazi se termină în i”.

Creșterea încrederii în sine s-a văzut în faptul că, pentru prima dată, a participat la jocul de echipă până la final, a condus jocul și s-a descurcat foarte bine. Râde, zâmbește mult mai des, nu mai stă izolată, interacționează cu ceilalți copii.

Îmi amintesc atât de bine discuția de la începutul lunii decembrie. Am fost sinceră, i-am spus că o pot ajuta doar dacă mă lasă, că eu sunt acolo în fiecare zi, dar nu pot face lucrurile în locul ei. Îmi era teamă atunci că nu o să reușesc să ajung la ea.

Să vezi copiii cum cresc sub ochii tăi, e o binecuvântare. Am atât de multă bucurie în suflet, încât nici nu pot pune în cuvinte.

Voiam să împărtășesc cu voi o parte din sufletul meu.

Gabriela Dima, învăţătoare în Generaţia 4, Teach for Romania – Sohatu, Judeţul Călăraşi

Feb 7, 2018

Teach Bike Challenge se adresează pasionaților de ciclism care doresc să contribuie la construirea unui viitor mai bun pentru ei și copiii lor, investind în educație.